Köpa husbil

Köpa husbil

Att köpa en husbil är en stor sak för de flesta av oss. En husbil kostar nästa lika mycket som en lägenhet eller en mindre villa. Den lär inte heller stiga i värde lika mycket.

Det är inte bara eventuella lån, ränta och amortering som ska betalas. Det är även skatt, försäkring, service, bränsle, besiktning  m m som kostar pengar. Husbilen skall också utrustas med sängkläder, matberedningskärl, kastruller, bestick m m.

Det är bra att göra en kalkyl innan du köper, som visar vad det kostar att äga en husbil.

Köpa nytt eller begagnat? Vart ska du åka på dina resor? Hur stor husbil ska du ha? Hur många ska kunna åka i den? Hur många sängplatser? Vilken modell ska det vara? Hur ska den vara inredd? Vilket värmesystem ska husbilen ha?

Det är många frågor som man behöver ha svar på innan du går till verket. Det finns många leverantörer i Sverige som säljer husbilar.

Ska du köpa begagnat, finns det flera hemsidor att söka på. En hemsida där du kan  söka på olika modeller, årsmodeller och platser är Bytbil.com

Att titta på hur många tidigare ägare det finns. Har den varit en hyrbli kan vara bra att kontrollera. Man kan också via trafikverkets hemsida beställa senaste besiktningsprotokoll.

Det rekommenderas att köpa av en firma, som kan lämna någon form av garanti. Det är inte bara själva bilen som ska fungera bra utan även bodelen. Husbilen bör vara fukttestad innan köpet. Gasolsystemet är också viktigt att det fungerar väl och är tätt. Finns gasollarm? Finns inte det, investera i det!

Ska husbilen användas vintertid? Köp vinterdäck av husbilleverantören. Det blir billigare. Vattenburen värme är att föredra för vinterförhållanden. Värmesystemet bör ha värmeväxlare, som gör att motorns värmevatten värmer bodelen.

Det finns mycket övrigt att överväga t.ex. ska dusch och toalett var åtskilda. Ska det vara ugn och spis? Kylskåpet, hur stort ska det vara.  Ska det finnas frys och mikrougn? TV kan vara trevligt att ha. Ska det vara en vanlig antenn eller parabol?

Många saker kanske man inte skaffar direkt utan gör det lite efter hand. Många husbilar är t ex utrustade med solceller på taket.

Vi har köpt en husbil med s k garage. Längst bak finns ett stort lastutrymme, där man t.ex. kan få in cyklar. Då slipper man ha dem hängandes bak utanför bilen, där de lätt kan bli smutsiga.

Vår bil har vattenburen värme, då vi använder den vintertid. Vi har tänkt åka iväg och åka skidor på vintern. Den är en långbäddare. Sängarna är lite upphöjda p g a garaget.

Husbilen är inte så lång 7 m. Den ska ju få plats hemma t ex på gården.

En viktig sak att tänka på är skillnaden mellan tjänstevikt och totalvikt. Det är ju en hel del saker som man ska ha med sig på färden. Kanske tre passagerare, färskvatten, mat, kläder, skor, cyklar, utemöbler mm. Är skillnaden i vikt för liten, får man inte med sig allt det man vill. Det är dyrt att köra med övervikt. Det är vanligt att det görs kontroll av vikten längs våra vägar.

Vi köpte vår husbil, en Kabe TM 700G 2009 i slutet av 2013. Innan ett år hade gått, lät vi två firmor serva bilen och bodelen. Vi testade gasolsystemet och fukttestade den. Det uppdagades inte några fel. Vi hade ju lite garanti på husbilen.

Nästa år gör vi inte servicen så omfattande. Husbilen besiktigas varje år. Bilbesiktningen gör kontroll av gasolsystemet att det är tätt. Om bodelens system inte fungerar? Det får visa sig när så sker. Glykolen i värmesystemet behöver bytas vartannat år. Det kommer jag att göra själv. Hur jag gör med bilen har jag inte bestämt ännu. Kanske byter jag olja och filter själv. Kamremmen ska bytas var 4:e år. En sådan åtgärd måste jag ha hjälp med.

Vi ännu inte varit på någon längre resa. Den längsta var genom Danmark och Tyskland hösten 2013. Vi har sex barn som bor spridda över hela Sverige, från Kävlinge i Skåne till Umeå i Norr. Vi har dessutom en sommarstuga strax utanför Umeå. Där vistas vi flera veckor varje sommar. Vi delar numera upp resan från Åsa till Umeå i minst tre delar. Då är det skönt att kunna stanna, äta och sova på trevliga platser längs vägen. Dessutom ges det tillfälle att upptäcka vårt underbara land.