Island

Island

Vi har länge, under flera år, haft en önskan att resa till Island.  Augusti  2014  fyllde jag jämt och då passade vi på att göra en resa dit.

Island

Tre av barnen och två barnbarn kunde följa på resan och vi bokade flyg och boende på nätet. Vi flög både från Göteborg och Arlanda till Keflavik, som är flygplatsen strax utanför Reykjavik.

Island

En privatperson hyrde ut sin villa. Den hade kök, toalett/duschrum, allrum med TV, internet och 8 bäddar. Villan låg på promenadavstånd från själva centrum av Reykjavik. Alla husen på Island värms av de heta källorna och duschvattnet luktade svavel. Kranvattnet luktade också lite men gick att dricka.

Island

Reykjavik har ca 118.500 innevånare och hela Island ca 323.000. Huvudstaden är inte speciellt stor. Man tog sig per fots till de mesta som vi ville se. Vi hyrde dessutom en personbil, som rymde  sju personer och bagage. Beställningen gjordes från Sverige och kunde hämtas ut på flygplatsen.

Island

Vårt besök varade i fyra hela dagar. Jag har en morbror som har Isländska hästar och har varit mycket på Island. Av honom fick vi en del tips på vad man kunde se.

Island

Det man ser på Island, föreställer jag mig, ser man ingen annanstans. Merparten av befolkningen bor i Reykjavik. När man åker ut på landsbygden ser det bitvis ut som ett månlandskap. Man ser många får och isländska hästar. Några gårdar lite här och var.

Island

En rutt som vi såg och rekommenderades, kallas för Gyllene cirkeln. Efter den kunde man se heta källor, förkastnings sprickor av gigantiska mått och mäktiga vattenfall.

Island

Island betraktas allmänt som världens äldsta ännu aktiv demokrati Det isländska parlamentet Alltinget har sina rötter i det ting som hölls år 930 i Tingvalla.

Island

I dalen Haukadalur, ett geotermiskt aktivt område, ligger de två gejsrarna  Geysir, vilken har gett upphov till den engelska benämningen på sprutande varma källor - geyser, och Strokkur. Strokkur får utbrott ungefär var 4-8 minut, som når en höjd mellan 15-40 meter. Geysirs utbrott började igen efter en jordbävning år 2000, efter att ha haft ett uppehåll i många år. Utbrotten sker mer sällan än Strokkurs, endast ett par gånger dagligen.

Island

Gullfoss ("Guldvattenfall" på svenska) är det största vattenfallet på Island och finns i floden Hvitá. Det faller i två etapper, först 11 och sedan 21 meter, ner i en 30 meter djup -  20 meter bred och 2,5 kilometer lång spricka. Gullfoss är mycket imponerande med sin enorma vattenmängd. Tur att Island har gott om energi från sina heta källor och behöver inte bygga vattenkraftverk.

Island

Vi  deltog även i valsafari. Vi  åkte ut till platsen, där valar kunde finnas i en båt som rymde kanske 20 personer. Den var inte så stor. Det blåste lite och under utfärden var vi tvungna att gå ner under däck. Med en hastighet av 30 knop var det som att sitta i en tvättmaskin. Vi hade också tagit på oss överlevnadsoveraller. Det blåste lite väl mycket och vi såg inga valar men det var ändå en spännande färd. Som plåster på såren fick vi fribiljetter, som kunde utnyttjas inom två år.

Island

En dag använde vi för att utforska Reykjavik. Det finns en hel del att se. De har ju en kul valuta. 1000 SEK motsvarade ca 16 000 Isländsk krona. Maten var inte dyr. Vi åt flera fiskrätter som var deras specialitet.

Island

Fåren på Island har inte utsatts för yttre påverkan från andra fårstammar. Ullen håller därför en mycket hög kvalitet. Vid varje attraktion fanns möjlighet att äta och köpa souvenirer.

Island

Blå Lagunen är en gigantisk utomhusbad som besöks av mycket folk. Vattentemperaturen håller ca 35 grader, vissa områden ännu varmare. Där bytte man om till badkläder och badrock. Väl i badet, efter noggrann tvagning, gick man i den mycket breda svackan med varmt vatten. Givetvis måste man smeta in sig med den vita kiselleran och man blev 20 år yngre i ett huj!  Vid de flytande barerna kunde man få drinkar av olika sorter.

Island Blue Lagoon

Island, ett resmål som man gärna återvänder till, med sin något annorlunda natur-  och kulturupplevelser, rekommenderas gärna. Dessutom såg vi husbilar ute på de långsträckta vägarna och på de stora parkeringarna vi de olika turistattraktionerna!

 

 

 

 

Händelsedatum: 
lördag, januari 10, 2015

Tags: