Tranorna vid Hornborgarsjön.

Tranor mellanlandar från sin resa från Europa till sina häckningsplatser i mellan- coh norra Sverige. Vid Hornborgarsjön rastar de och äter uppsig för fortsatt resa. TYidigare åt de potatis men numera utfodras de med korn. Parkeringsavgifterna betalar en del av kostaden för trankosten. Min bror och jag åkte dit de sista dagarna av mars 2015. Statestik visar att det är flest tranor i början av april.

Hur hittar man dit?

Hornborgarsjön Trandansen

Vi brukar börja vid Trandansen. Det är där som den stora mängen tranor finns. Det finns lite olika platser att ställa husbilen på. Vi tycker det är bäst i anslutning till Parkeringsautomaten. Det kostar 100 kr att parkera per dygn. Vissa tider är det väldigt många bilar och husbilar där. Har man lite tålamod hittar man alltid en plats. Man får passa på när någon lämnar området vilket det alltid gör. Det här gången stod vi så att husbilens vindruta vätte mot orådet med tranor. Parkeringsavgiften bekostar maten som tranorna äter.

Trandansen Hornborgarsjön

Vi kom på en lördag och då var det soligt och fint väder. Det är ett fashinerande skådespel detta med alla tranor. De lär parvis hålla ihop hela livet. Man ser också ungfåglar som fortfarane är singel. Det är också mängder av andra fåglar bl a Sångsvan.

Tandansen Hornborgarsjön Sångsvan

På eftermiddagen när vi kom har det 15 400 tranor och dagen efter 18 800.

Hornborgarsjön Trandansen

Tranor, tranor.....

Tanor Hornborgarsjön

Det är ju tusental tranor och händer det något speciellt, det kan vara något bland åskådarna så ser man hur alla är på sin vakt.

Tranor Hornborgarsjön

På kvällen när det börjar skymma samlar tranorn ihop sig. De förbereder sig  för att förflytta sig ut i sjön för att sova. De är säkrare där för rävar och andra rovdjur.

Trandansen Hornborgarsjön

Vi övernattade vid Trandansen. Brodern bjöd på en god middag med gott vin till. Det kan man ju unna sig när man åker husbil. Jag la ut några bilder på FB Husbilklubbe. Då gjorde en husbilgranne en kommentar med bild och han stod näsan alldeles intill vår husbil.

Trandansen Hornborgarsjön

I andra änden av området ligger Bjurums kyrka. Den är värt ett besök. Den lördagen då vi var där hade ett program från kl 13.00 och bra bit under eftermiddagen. Vi kyrkan finns också en toalett. Bakom kyrkan ligger en liten stugservering, där man kan köpa fika. Näsa morgon åkte vi vidare till Naturum. När vi slog in Naturum som sevärdheter på husbilens GPS kom vi fel. Man åker på Hornborgarsjöns norra sida till man ser en skylt Naturum.

Hornborgarsjön Naturum

Här kan man ser många fler fåglar. Där finns små "hyddor" där man gå in och fotografera och kika på fåglarna ostört. I det första huset kan man köpa souvenirer och ta del av information. I ett hus längre bort kan gå upp och beskåda fågar och annat från ovan.

Händelsedatum: 
söndag, april 12, 2015